hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > خراسان رضوی| لبریز شدن کاسه صبر

خراسان رضوی| لبریز شدن کاسه صبر

پرونده‌های نزاع در سه کلان‌شهر کشور افزایش‌یافته که یکی از این شهرها مشهد است اگرچه دلایل متفاوت و گسترده‌ای برای این امر در نظر گرفته‌شده اما قطعا مشکلات اقتصادی هم نمی‌تواند بی‌تأثیر باشد.

 به گزارش قدس آنلاین، در پنج‌ماهه نخست امسال ۲۷۵ هزار و ۶۱۷ مصدوم نزاع به مراکز پزشکی قانونی کشور مراجعه کردند، این تعداد در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که آمار مراجعین نزاع ۲۶۷ هزار و ۷۶۴ نفر بود، 9/2 درصد بیشتر شده است. همچنین در این مدت استان‌های تهران با ۴۶ هزار و ۲۱۰، خراسان رضوی با ۲۳ هزار و ۴۷۰ و اصفهان با ۲۰ هزار و ۴۸۳ بیشترین پرونده را به خود اختصاص داده‌اند. مطابق آمارهای موجود در این پنج ماه بیشترین آمار مراجعین نزاع با ۶۱ هزار و ۷۴۲ نفر در تیرماه و کمترین آن با ۴۴ هزار و ۸۵۸ نفر مربوط به فروردین‌ماه است.

روند افزایشی پرونده‌های نزاع در خراسان رضوی

در همین خصوص، رئیس پلیس پیشگیری خراسان رضوی گفت: جرمی که اتفاق می‌افتد، هزینه بسیار زیادی را به جامعه تحمیل می‌کند و بار مالی برای حاکمیت و جامعه دارد. جرم امر مطلقی نیست که بتوان تمام آن را به‌گونه‌ای مدیریت کرد که صد درصد پیشگیری شود. سرهنگ محمد بوستانی عنوان کرد: با توجه به حدیثی که داریم «اگر فقر و گرسنگی از دری بیاید، ایمان هم از آن در می‌رود» اقتصاد، فقر و گرسنگی، یکی از مؤلفه‌های تأثیرگذار ارتکاب جرم است. این مقام انتظامی با بیان اینکه در وقوع جرائم، مسائل فرهنگی، تعارضات قومی قبیله‌ای در حاشیه شهرها و سطح سواد پایین و بحث بیکاری و... مؤثر است، افزود: ضریب بیکاری بالا را در پیشگیری رصد می‌کنیم. با گشت‌های پلیس تخصصی، اقدامات‌ طرح‌های امنیت مردمی و کشف جرائم، اقدامات گسترده‌ای را انجام داده‌ایم و حتی در حوزه اجتماعی، مشاوران و مددکارانی داریم.

سرهنگ بوستانی با اشاره به آمار نگران‌کننده از روند افزایشی پرونده‌های نزاع در خراسان رضوی افزود: فقط در مرداد امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، نزاع‌های دسته‌جمعی با افزایش ۵۳ درصدی روبه‌رو بود که این روند برای مدیران اجتماعی، فرهنگی و حتی پلیس و دستگاه قضایی بسیار نگران‌کننده است و اگر چاره‌ای برای بالا بردن آستانه تحمل و صبر برخی شهروندان اندیشیده نشود آمار جرم و جنایت نیز روندی صعودی به خود می‌گیرد. این مقام انتظامی که سابقه فرماندهی انتظامی مشهد را هم دارد و به پرونده‌های قضایی و انتظامی اشراف دارد با ابراز تأسف از شیوع مصادیق خشونت در جامعه تصریح کرد: افزایش نزاع‌های دسته‌جمعی یا فردی ریشه در عوامل متعددی دارد که باید مورد تجزیه‌وتحلیل‌های کارشناسان امر قرار گیرد و آن‌ها باید مدیران و مسئولان را در برنامه‌ریزی برای کاهش جرم و خشونت در جامعه یاری دهند چراکه مطالعه و ارائه راهکارهای متناسب با هر جرم یا بزه اجتماعی می‌تواند از بروز بسیاری از آسیب‌های خانوادگی مانند طلاق، قتل، ضرب‌وجرح عمدی و ... پیشگیری کند که سطح گسترده آن نیز جامعه‌ای ایمن و به‌دوراز خشونت و نزاع را در پی دارد. سرهنگ بوستانی همچنین به تشکیل پرونده‌های جنایی باانگیزه‌هایی مانند قتل بر سر محل پارک خودرو، بوق زدن ممتد، رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی، توهین و فحاشی یا نگاه‌های معنی‌دار در استان خراسان رضوی، تصریح کرد: همه این موارد که با یک عذرخواهی ساده یا کم‌توجهی به اصل حادثه، قابل‌گذشت است، در بسیاری از موارد به جنایت‌های هولناک می‌انجامد که نتیجه آن متلاشی شدن چند خانواده به خاطر مرگ فرد یا قصاص قانونی و شرعی فردی دیگر است.

عوامل مؤثر برافزایش درگیری

رئیس پلیس پیشگیری استان خراسان رضوی با تأکید بر کاهش آستانه تحمل برخی شهروندان که موجب بروز گرفتاری‌های قضایی و انتظامی می‌شود، خاطرنشان کرد: اگرچه پلیس روند افزایش پرونده‌های نزاع را مورد کنکاش‌های دقیق آماری قرار می‌دهد اما نقش مؤثر و اصلی را دراین‌باره گروه‌ها و انجمن‌های مردم‌نهاد و همچنین استادان دانشگاه و حوزه بر دوش دارند و باید برای ایجاد جامعه‌ای سلامت‌محور به این فاجعه‌ای که صدای آژیر آن مدت‌هاست گوش‌ها را می‌خراشد، توجه جدی داشته باشند!

سرهنگ بوستانی در ادامه تصریح کرد: افزایش دمای هوا، اعتیاد، بیکاری، مشکلات اقتصادی و معیشتی، آلودگی هوا و ... ازجمله مهم‌ترین علل بروز اختلالات روحی و روانی در جامعه است که نقش مهمی در وقوع نزاع‌های فردی و دسته‌جمعی دارد بنابراین مدیران و مسئولان باید برای از بین بردن دلایل کاهش آستانه تحمل مردم تلاش کنند.

وجود ۵ میلیون پرونده نزاع در قوه قضائیه

یک جامعه‌شناس با اشاره به وجود ۵ میلیون پرونده نزاع در قوه قضائیه گفت: افزایش مجازات راه‌حل مناسبی برای کاهش نزاع و درگیری در جامعه است. علیرضا شریفی یزدی با بیان اینکه با هر اتفاقی افراد به‌سرعت نزاع را به‌جای روش‌های دیگر برای حل مشکل خودشان انتخاب می‌کنند اظهار کرد: در حال حاضر ۵ میلیون از ۱۵ میلیون پرونده موجود در دستگاه قضائی مربوط به موضوع نزاع و درگیری است؛ یک‌سوم از پرونده‌های موجود در قوه قضائیه مربوط به نزاع است لذا فرهنگ‌سازی در این مورد بین مردم امری ضروری به نظر می‌رسد و از طرفی به دلایل مختلف آستانه تحمل مردم پایین آمده و هم‌وطنان با کوچک‌ترین موضوع با یکدیگر درگیر می‌شوند. او با بیان اینکه اکثر مردم به‌زور می‌خواهند حق خود را از افراد بگیرند، گفت: اگر قوانین به‌طور دقیق اجرا شود بسیاری از مشکلات به وجود نمی‌آید لذا بخشی از عوامل ایجاد نزاع و درگیری به دلیل اجرایی نشدن به‌موقع قوانین است. این جامعه‌شناس افزود: اگر هزینه نزاع و درگیری را بالا ببریم در این صورت مردم به‌راحتی با یکدیگر درگیر نمی‌شوند؛ بنابراین یکی از نکاتی که در کاهش نزاع در جامعه مفید واقع می‌شود بالا بردن مجازات برای افراد خاطی در این زمینه است. از طرفی خشونت کلامی در جامعه گسترش پیداکرده و متأسفانه به دلیل پایین بودن سواد اجتماعی پرخاشگری در جامعه به یک امر عادی تبدیل‌شده است؛ در حال حاضر ۲۰ میلیون دانشجو در جامعه داریم اما این آمار بیانگر فرهنگ بالا و داشتن سواد اجتماعی مطلوب در جامعه نیست.

شریفی یزدی اظهار کرد: گفتگو بهترین روش برای حل مشکلات در جامعه است اما برخی افراد سواد گفتگو کردن را یاد نگرفته‌اند و با هر اتفاق کوچکی با افراد درگیر می‌شوند؛ از طرفی در کلانتری‌ها بخشی به‌عنوان مددکاری مشاوره راه‌اندازی شده و اولویت این بخش سازش بین طرفین است اما به نظر اکثر کارشناسان فعالیت این بخش تأثیر چندانی در کاهش آمار نزاع و درگیری نداشته است، لذا یکی از نکات مهم در کاهش نزاع افزایش مجازات محسوب می‌شود که تا حدودی می‌تواند بازدارنده نیز باشد. او تصریح کرد: شرایط نامناسب اقتصادی برخی از مردم و خودخواهی برخی دیگر به دلیل وضعیت مالی مناسب سبب بروز مشکلاتی مانند نزاع می‌شود؛ از طرفی بالا رفتن سواد اجتماعی و عاطفی یکی دیگر از دلایل کاهش نزاع در جامعه است و از طرفی بحث مدیریت خشم نیز جزء نکات حائز اهمیت است که باید در مراکز آموزشی ما به افراد آموزش داده شود؛ در حال حاضر آمار خشونت معلم‌ها نسبت به دانش‌آموزان نیز در حال رشد است که این رفتارها بر روی دانش‌آموزان تأثیر گذاشته و آن‌ها را به افرادی خشن تبدیل می‌کند لذا معلم‌ها نیز باید نحوه برخورد با دانش‌آموزان را یاد بگیرند. این جامعه‌شناس گفت: مهم‌ترین مسئله در تمام موضوعات فرهنگ‌سازی است لذا ما باید فرهنگ گفتگو را بین مردم ترویج دهیم تا از آمار نزاع کاسته شود.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد